Announcement! Open a wine restaurant in Alfaz Del Pi, Welcome. Read more!

0

Din Varukorg är tom

I hjärtat av Murcia, gömt i Aceniche-dalen, hittar vi en familjevingård där känslan av tradition och en stor passion för vinodling dominerar.

Bodega Balcona producerar naturviner på mark där man har odlat vindruvor sedan romartiden, en lång tradition som visar att detta land är utmärkt för produktion av kvalitetsviner. Önskar du veta mer om naturviner, kan du kolla vår artikel här.

Historia

Namnet på bodegan härstammar från Josefa “La Balcona” (så kallad för att hennes hus hade en balkong). Josefa var en modig och driftig kvinna som strax efter de spanska inbördeskrigets hårda, änka och med två små barn, köpte gården för att kunna leva på jordbruket. Vinproduktionen var i första hand endast tänkt för täcka behovet hos arbetarna på gården

Josefas dotter, Dolores “la Balcona”, gifte sig med Antonio “el Partal”. Så småningom ökade deras fokus åt vinproduktionen och på 1950-talet var Antonio bland grundarna i det första lokala vinkooperativet.

Det sägs att barnen till Dolores och Antonio ”lärde sig att beskära vinstockarna innan de lärde sig att gå”. De fick vinframställningen in med modersmjölken och lärde snabbt. 1997 kom de i kontakt med Josep Lluis Pèrez Verdú, upphovsmannen bakom den moderna vinodlingen i Spanien. Han smittade dem med sin filosofi, hans sätt att skämma bort vingården och hans entusiasm för att göra stora viner, viner som var tänkt att vara och för vilka åren skulle vara en dygd.

Vinerna

Balcona-vinerna framhäver terroirens karaktär och alla druvor kommer från deras egen mark. Bland Balconas vintomter odlas Macabeo, Monastrell, Tempranillo, Syrah och Merlot.

Bodega Balconas naturviner

Med lätt filtrering, för att inte minska fylligheten och strukturen, har dessa viner en mycket speciell personlighet: olika jordmån, mikroklimat och druvsorter samexisterar i Aceniche-dalen och bidrar till en stor variation på en relativ liten yta.

Hela vingården är registrerat som ekologisksedan 2008. Pepa och hennes syskon arbetar med respekt för vingården och den naturliga produktionsprocessen: man använder naturliga organiska gödningsmedel och endast svavel och koppar används som förebyggande behandlingar.

Druvorna väljas ut och skördas manuellt i lådor på 20 kg. Man är noga med att blocka bara de bästa klasarna från varje vinstock.

Bodega Balcona följer de strikta kvalitetskontrollerna som fastställs av DO Bullas, för att kunna erbjuda sina kunder viner med full garanti för smak, aroma och struktur.

Ge tiden tid

I tider där brådskan genomsyrar det mesta, fortsätter Balconas filosofi hävda att stora viner behöver sin tid:
Tid för att druvorna ska mogna,
Tid i tanken för att kunna jäsa och uppnå struktur,
Tid i de bästa franska ekfat för att åldras med klass,
Tid i flaskan för att uppnå rundhet och textur,
Tid för att andas när man öppnar flaskan
… och tid att njuta i små klunkar.

Vinturism

Pionjärer i att främja vinturism i Bullas, har Balcona regelbundet tagit emot besökare från hela Europa sedan 1998. Besöken börjar alltid bland de gamla Monastrell-vingårdarna där man lär känna området, olika jordmån, klimat och druvsorter. I september och oktober kan man även smaka de olika druvorna direkt från plantan. Denna enkla upplevelse gör att du kan uppskatta nyanserna som var och en av dem senare kommer att ge vinerna: friskhet, tanniner, färg…

Tillbaka på vingården presenteras information på ett informellt och enkelt sätt kring produktionens olika steg i vinproduktionen. Besöken avslutas i provsmakningsrummet där man låter vinerna tala för sig själva och uttrycka Acenichedalens mikroklimat.

Sedan 2016 har man startat med fullmånemiddager där mat, vin och underhållning njutas under fullmånens ljus. Dessa event utförs i samarbete med andra aktörer som tillhör Bullas Vinrutt.

en middag bland vinstockarna till ljuvlig live musik ger ett oförglömligt minne.

Vill du lära känna vinerna som produceras av Bodega Balcona? Här hittar du dem.


Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras


Även i Inspiration

6 goda anledningar att ge vin i Julklapp
6 goda anledningar att ge vin i Julklapp

Läs mer
Graziano Prá - Soave och Valpolicella i sitt esse.
Graziano Prá - Soave och Valpolicella i sitt esse.

Graziano Prá väljer att endast använda inhemskadruvsorter, i en konstant evolution för att lyfta deras unikhet och främja det lokala territorium. Utforska Soave och Valpolicella, vi besöker Graziano Prá. 
Läs mer
För de som älskar - ekologisk - bubbel, Cava Joan Sardá
För de som älskar - ekologisk - bubbel, Cava Joan Sardá

För den som älskar bubbel presenterar vi urvalet från Joan Sardá. Olika ekologiska möjligheter från Cava distriktet i Katalonien. Joan Sardá kommer i tre versioner, Brut Nature Reserva, Brut Reserva och Brut Rosé, vilket gör att du njuta under alla årstider: det fattas bara att hitta rätt sällskap och skapa oförglömliga ögonblick!

Läs mer