Announcement! Open a wine restaurant in Alfaz Del Pi, Welcome. Read more!

0

Din Varukorg är tom

Vårt rosémanifest i 5 punkter

1. Rosa är även en manlig färg

Klischeén om att rosa är en kvinnlig färg är relativt ny… I många århundraden och fram tills bara några decennier sedan var rosa förknippad med maskulinitet. Både de romerska kejsarnas och Vatikanens kardinalers kappor var ljusröda, medan jungfrurna i konsthistorien ofta representerades i blått. Allt började förändras på 1700-talet när rokokotidens borgarklass började flitigt använda rosa i sina kläder. Då började rosa förknippas med  elegans och blev en symbol för delikatess. Samtidigt förstärkte militära uniformer den maskulina stereotypen kopplat till blått och mörka färger.

Reklam och marknadsföringsmoden efter andra världskriget gjorde resten och rosa fick ett feminint stämpel över sig. 

2. La Vie en Rose är ett livssätt, inte bara en sång

La “Vie en Rose”, har inget att göra med att gå längs gatan och sjunga som om vi vore Edith Piaf. Det franska uttrycket “livet på en pinne”, en glad och bekymmerslös tillvaro där allt går som på räls. Engelsmännen har också flera färgrika uttryck som beskriver glädje. “To be tickled pink” betyder att vara väldigt nöjd med något, “to be in the pink of something” som motsvarar det svenska “att vara frisk som en nötkärna”… Färgen rosa värkar fungera som en synonym för optimism och välvara i vår hjärna. Jag älskar att tänka att sätta stämmer även för vin. Rosévin är ett optimistiskt vin, som bara samlar de goda egenskaper från vita och röda viner.  

3. Rosé är inte ett ”tjejvin”

Man har länge sagt att vitt är till fisk, rött till kött …och rosé till damerna… Kvinnor och rosévin fick bara en biroll i vinvärlden. Det fanns så att säga bara manliga oenologer. För att bryta denna sorts gammalmodiga klichéer, ansluter vi oss till de som främjar en mer jämställt modell i vinvärlden.

Rosévin är inte alls bara för kvinnor och vinodling inte alls bara är för män!

I denna andan önskar jag presentera två enastående roséviner gjorda av enastående kvinnor.

4. Vi älskar medelhavskusten…

När man pratar om rosa och rosé, går minnen direkt till blomstrande mandelträd i Murcia, det imponerande rosa hav som smälter med horisonten. Jag tänker även på pittoreska småbyar i dalar, på Cehegin med sina stenfasader som lyser i rosa och oranga nyanser när natten faller. I Bullas hittar vi Bodega Balcoma. Deras ekologiska rosé, Mabal Rosado är både kraftfull och komplex, som en kärleksdikt. Mycket intensiv färg, stark fruktig aromer och komplexitet i munnen. Mabal Rosado har ett mycket trevligt pris och en personlighet som man blir kär i. Du hittar Mabal Rosado här. Blev du nyfiken på Pepa och hennes naturvinproduktion? Här kan du fortsätta läsa.


Balconas hemort Cehegin, i solnedgången

… och vi älskar Baskien ännu mer!

Rosa segurola
Rosa Segurola har drivit Beldui sedan början på 90talet.

Bland de Baskiske bergen, i ett stort stenhus från 1700 talet hittar vi Beldui Txakolina. Från huset kan vi inspireras av passionerade solnedgångar där himmelens färger tävlar om att fångas i nästa vin. Belduis mousserande rosévin har fångat en sådan solnedgång och återspeglar Rosas kraft och intensitet och Baskiens poesi. Sancti Victoris et Sancti Jacobi hittar du här.

Vill du läsa mer om Rosa och hennes vingård? Kolla denna artikeln.

Utsikten från Beldui
Beldui Txakolina

5. Rosé kan främja lycka

Vi kan inte förneka att Edith Piafs ”La Vie en Rose” har blivit en hymn, på samma sätt vet vi att skråla hämningslöst medan man dricker ett glas rosévin kan ge oss en känsla av ren lycka. Detta är rosevinets magi som i sig själv ger oss nog inte  ett glatt och optimistiskt liv, men som kan bidra till att stärka färgarna i livet.

Att öppna en flaska rosé är att sätta klockan på paus. Framför allt konstatera att rosévin lika speciellt som andra typer av vin. En ädel dryck som inte är till för att släcka törsten utan för att väcka livstörsten.

Blev du biten av rosébacyllen? Kolla vårt grymma Flamingo power paket, eller kolla hela urvalet på roséviner här.


Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras


Även i Inspiration

6 goda anledningar att ge vin i Julklapp
6 goda anledningar att ge vin i Julklapp

Läs mer
Graziano Prá - Soave och Valpolicella i sitt esse.
Graziano Prá - Soave och Valpolicella i sitt esse.

Graziano Prá väljer att endast använda inhemskadruvsorter, i en konstant evolution för att lyfta deras unikhet och främja det lokala territorium. Utforska Soave och Valpolicella, vi besöker Graziano Prá. 
Läs mer
För de som älskar - ekologisk - bubbel, Cava Joan Sardá
För de som älskar - ekologisk - bubbel, Cava Joan Sardá

För den som älskar bubbel presenterar vi urvalet från Joan Sardá. Olika ekologiska möjligheter från Cava distriktet i Katalonien. Joan Sardá kommer i tre versioner, Brut Nature Reserva, Brut Reserva och Brut Rosé, vilket gör att du njuta under alla årstider: det fattas bara att hitta rätt sällskap och skapa oförglömliga ögonblick!

Läs mer