Announcement! Open a wine restaurant in Alfaz Del Pi, Welcome. Read more!

0

Din Varukorg är tom

Att matcha vin med mat måste inte ses som en kamp där två parter slåss för att övervinna den andra, det är hellre en dans där man ska förstå och lyfta varandra för att skapa något nytt och unikt. 

I denna artikeln hoppas vi du kan lära dig att välja rätt och få tips på vin till den älskade sushi.

Sushi följer de japanska traditionerna där balans och harmoni representerar själva essensen av "det goda”. När man väljer dricka till sushi är det viktigt att respektera denna grundfilosofi och hitta ett vin som kan lyfta och framhäva de olika smakar och känslor. 

Sushi handlar om balans mellan olika smaker och konsistenser.

Passar rött vin till sushi?

Trots att det inte finns några obrytbara regler i vinvärlden, finns det vissa generella råd vi kan följa för att dansen mellan vin och sushi ska bli så harmonisk som möjligt.

Sushi är rik på den femte grundsmaken umami, som kan ge många viner en obehagligt metallisk smak. Reaktionen är kraftigare för röda viner så därför är det huvudsakligt vita viner som gäller när man skall dricka vin till sushi, med vissa undantag för vissa lättare rosé. Det är en klar fördel att välja viner med frisk syra och gärna lite sötma.

Vilka vita viner passar till sushi?

Friska viner med angenäm syrlighet passar till sushi.

Speciellt när sushibitarna innehåller lax, som bidrar till oljighet och subtila beska toner, rekommenderar vi ett friskt vin som renar munnen. 

För detta behöver du framför allt syrligheten som man kan hitta bland annat i Verdejo, Chardonnay, eller Godello. Det är viner som präglas av en markant syrlighet, och tenderar att vara torra. Hondarribi Zuri, som man gör Txakoli med, utmärker sig för sin syra och knapriga fruktiga toner som passar perfekt med de bittra, kryddiga och syrliga toner som Sushi kan erbjuda. Även Verdejo och Godellodruvorna bjuder på en angenäm syra, aromer af färsk frukt och delikata toner som lyfter japansk mat. Det samma gäller för Chardonnay. 

 

När kan man välja rosé till sushi?

Rosé kan vara ett bra alternativ till sushi.

Om man vill spetsa upp måltiden lite, och frångå från stilla vitt vin, kan både rosé och mousserande vara ett bra alternativ. 

Roséger ett brett utbud av nyanser tillsammans med japanska specialiteter som Sushi och Sahimi. Skalen på de röda druvorna, som vanligtvis följer med deras must under en kort period och som ger rosévinet dess färg och bidrar med mer komplexa aromatiska smaknyanser utan nackdelarna som rött vin skulle framkalla, som den metalliska smaken vi nämnde tidigare. Bäriga men torra viner kan kan skapa en fest för smaklöken i samspel med maki - sushirullar med med sjögräs - eller tonfiskens fettrika kött.

Tycker du det är svårt att hålla koll på vilka sushi sorter som finns och vad de heter, kan du läsa vår sushiguide för nybörjare här.

 Mousserande till sushi

Cava passar mycket väl till det japanska köket: de utsökta bubblorna bidrar med sin friskhet och gen en känsla av renhet i munnen mellan de olika sushibitarna. Mousserande viner, som cava, givet att man väljer varianter med lågt sockerhalt, gör att du snabbt kan rengöra munnen och uppleva en lätt gnistrande, ren och fruktig känsla. Den intensiva balans, den ljuvliga harmonin och vinets lätthet kan lyfta umamismaken, och bidra med samma syra och friskhet som de vita vinerna vi nämnde i början. 

Vi har gjort det enkelt för dig och har samlat ett urval av vita, rosé och mousserande som passar väl till sushi. Med vårt sushipaket får du möjligheten att testa dig fram och utforska hur de olika viner lyfter sushin på olika sätt. 

Vilken känsla är du efter när du väljer dricka till sushi? Lämna gärna dina tankar i kommentarsfältet! 


Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras