Announcement! Open a wine restaurant in Alfaz Del Pi, Welcome. Read more!

0

Din Varukorg är tom

Pizzakväll?  Här har du våra bästa vintips

Äntligen dags för lite mys med vänner. Pizza - gärna hemgjord - massor av godsaker och tillbehör och sedan kommer den vanliga frågan: “vad ska vi dricka till?” Det enkla svaret är en kall öl, men om du vill spetsa till det lite och göra kvällen lite mer utsökt, kan rätt vin till maten vara nyckeln.

Att hitta rätt vin till pizzan kan vara lite klurigt, då det finns många olika smaker och konsistenser att framhäva och förhålla sig till. Både röda, vita och roséviner kan vara aktuella på middagsbordet tillsammans med en pizza, för att lyxa till kvällen.

Det sägs att det finns lika många pizzor som det finns bagare, så vi måste hitta en riktning att förhålla oss till.  Tänk på vilka ingredienser och smakprofiler är mest framhävande i pizzan du ska servera/äta. Här kommer några tumregler för att alltid hitta rätt: 

Om fokus ligger på osten, mozzarella, ädelost, provolone eller annat, är rött vin ett bra val. För milda och färska eller mellanlagrade ostar, kan vi med fördel välja ett halvfylligt vin med lätta tanniner. Vi önskar ett vin som kan balansera ostens fetma och sälta, utan att överväldiga smaklökarna!  

Unga viner med en syrlig bas gör susen. Om du tror Riojaviner bara passar till mustiga kötträtter, tänk om: Mitartes Tercera Hoja är gjord på Tempranillodruva. Den har lagrats 4 månader på ekfat, för fyllighetens skuld. Även El Holgazán är gjord på Tempranillodruva, och har fått en kort tid på ekfat. Detta är ett förföriskt och lekfullt vin med glimten i ögat.
El Holgazan, ung tempranillo, passar till pasta och lätta rätter. Ekologiskt odling, från Ribera del Duero.

Mer smakfulla och lagrade ostar som pryder din pizza, kan det vara bra att satsa på lite kraftfullare viner. Marta Maté är ett elegant och fylligt val. Den långa tiden på ekfat (14 månader!) ger vinet perfekta förutsättningar för att bemöta ostarnas sting och intensitet.

Om du är en av de som älskar en saftig pizza med massa tomatsås och basilika, kan röda viner inte vara det bästa valet: tomatens syrlighet kan vara lite utmanande för dessa och, har man vitlök i såsen, kan det bli ännu mer komplicerat. Vitlöken fungerar som springbräda för tanninerna och kan förstöra upplevelsen även av gott rött vin. I detta fall måste vi hellre satsa på vita eller torra roséviner. Fylligt och blommigt är Entrepeñas ett utmärkt val. Är du ute efter en lättare och fräschare upplevelse, kan du låta dig ledsaga av  Xiribil och dess lekfulla små bubblor. 
Txakolí, traditionellt baskiskt vin med en modern vri. Fräscht och livligt.Passar till aperitif och lätta rätter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Så som för vitlöken, kan rå lök på pizzan kan vara utmanande för många röda viner på grund av sina svavelhaltiga ämnen. Ett tips kan vara att fräsa löken lätt innan du lägger den på pizzan. På så sätt, och tillsammans med ostens fetma, kommer ett aromatiskt vitt, med bra syrlighet att vara det perfekta valet! Vertxo el Loco har alla de rätta egenskapen för att skapa en match gjord i himmelen! 

Vertxo el Loco, Hodarribi Zuri och verdejodruvor. Syrligt och friskt, passar även till aperitif och fisk.

 

 

 

 

Sist men inte minst kommer ett förslag för dig som tycker den mest klassiska pizzan på marknaden: den med skinka och paprika (… du vet vad jag menar! ;-) ) Här krävs det ett lite fylligare vin, som kan balansera och framhäva sälta och krydda. Mazuelo från Mitarte är ett underbart val: mazuelodruvan är känt för sina intensiva fruktiga toner och, tillsammans med 12 månader på ekfat, uppnår den en elegant fyllighet och kraft. Ute efter något lättare och lustigare, kan du satsa på ännu en av buktas knäppgökar: Garnax el Loco

Pizza med ost och skinka med Garnax. Halvfylligt vin, fruktigt och vänligt.

 

 

 

 

Som du ser finns det många alternativ till “en kall öl” när man äter pizza! Med några riktlinjer, kan du lyfta en enkel pizzakväll upp ett hack och ta med den till ett helt nytt nivå!

Skål!

 

 

 


Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras