Announcement! Open a wine restaurant in Alfaz Del Pi, Welcome. Read more!

0

Din Varukorg är tom

rostade majskolvar

Det finns inget bättre än färska majskolvar på grillen. Grillat majs är mycket populärt, och det finns många olika sätt att tillaga den. Här hittar du tre av förslag, som alla har sina fördelar. Oavsett vilken metod du väljer, kan du toppa med dressingarna vi beskriver under för en underbar latinamerikansk vrid.

Räkna en majskolv per person

Metod 1 – blötlagda majskolvar med blad.

Att använda färska majskolvar med blast har flera fördelar: den skyddar majskornen från att bli brända samtidigt som det ger en jämn tillagning.

Blötlägg majskolvarna i ca 15 minuter.

Lägg majskolvarna over medelhög värme på grillen och låt dem ånga tills de blir precis genomstekta (ca 15-20 minuter). När du ska kolla om de är klara, skalar du av lite av blasten och trycker på kornen för att känna om de är möra.

Ta bort bladen och trådarna, pensla över med lite smör, krydda med salt och peeper och rull kolvarna på grillen så de blir lite brända.

Metod 2: naken kolv

Denna metod passar mycket väl till en vanlig vardag. Den är snabb och enkel och majskolvarna får god smak av majs och rök; den är även kanske den mest välkända i Sverige.

Ta bort bladen och trådarna.

Grill majskolvarna över medel värme i 3-5 minuter. Rulla majsen runt tills kolvarna blir jämnt gyllenbruna. För att kolla om de är klara trycker du lite på kornen och känner efter om de är mjuka.

Metod 3: Askgrillat

Majskolvarna får en göd rökig smak och de tillredas med smör, salt och peppar.

Ta bort bladen och trådarna.

Lägg ut två stora bitar aluminiumfolie på varandra så att de ligger dubbelt. Placer en majskolv på folien, lägg till en klick smör, salt och peppar. Vika ihop folien till små paket som du placerar i själva kolet. Låt dem grillas i 12-15 minuter. När det är dags att kola om de är klara, öppnar du ett av paketen och trycker på kornen för att känna efter om de är mjuka.

Ta majskolvarna ur aluminiumsfolien, pensla med mer smör, smaka till med salt och peppar och servera.

Latinamerikanska dressingar till majs.

majskolvar med dressing

Dessa smaksbomben med syrligt piff är perfekta för att ge lite variation till majskolvarna. Recepten under räcker till 12 portioner.

 

Apelsin och chipotlesmör

 • 1 dl apelsinjuice
 • 2 msk finhackat chipotlechili i adobosås
 • 100 g mjukt osaltat smör
 •  

  Kok upp apelsinjuice i en liten kastrull. Sänka till medelvärme och låt juicen koka in med två tredjedelar (15-20 minuter). Ta kastrullen av plattan, rör in chipotlechilin och låt såsen svalna till rumstemperatur. Tillsätt smöret och blanda till en jämn smet. Lägg en stor klick apelsin och chipotlesmör på varje majskolv. (Överblivet smör kan packas in i smörgåspapper och bevaras i kylskåpet. Det håller då i upp till 3 dagar).

  Spiskumminsalt med lime

  • 100 g grovt havssalt
  • 4 msk spiskumminfrön
  • 3 lime, uppdelade i klyftor.

  Bland salt och spiskumminfrön i en liten sautépanna over låg värme på spisen. Rör om hela tiden tills det begynner att ryka lite från fröna och de doftar gott (3-2 minuter). Sätt åt sidan. Press lime over de grillade majskolvarna och strö rikligt över med det smaksatta saltet.

  Koriander och limesmör

  • 4 msk grovhackat koriander
  • Saften från 1 lime (ca. 2 msk)
  • 1 msk chilipulver
  • 100 g mjukt osaltat smör.

  Blanda koriander, limesaft och chilipulver in i smöret i en liten skål. Rör om till en jämn smet. Du kan använda smöret på en gång, eller kan du linda in det i plastfolie, forma det till en fyrkantig liten block och placera den i kylskåpet tills den stelnar.

  När majskolvarna serveras, lägger du smöret (utan plastfolie) i en låg skål. Låt gästerna rulla majskolvarna i smöret (så som de flesta gör hemma hos sig själv när ingen ser!).


  Lämna en kommentar

  Kommentarer måste godkännas innan de publiceras