I 2010, bland resterna av ett gammalt skeppsbrott från 1840, upptäckte dykare några champagneflaskor. Trots deras ålder och den långa tiden under vattnet, hade de behållit sina organoleptiska egenskaper oförändrade, de var inte bara drickbara, men hade fått en ny aromatisk komplexitet som inte hade känts förr i något vin. 

Underhavsvin-flaska

Denna upptäckt ledde till att kreativa och modiga vinföretagare tänkte att havet kanske skulle vara ett bra ställe för vinlagring. 

Havet kunde garantera en relativt konstant temperatur och bidra med tryck, mörker, rörelse och sälta. Allt detta verkade skapa en optimal miljö för åldrandet av vissa typer viner. 

Man insåg snart att havet gav vinerna komplexitet, bredd och en speciell mineralsik bukett. Slik föddes underhavsvinerna. 

Crusoe Treasure var bland de första som bestämde sig att ta utmaningen och försöka lagra viner under vatten. En bodega drevet av äventyrare och vinentusiaster som siktade att producera helt unika premiumviner. De började snart göra försök med att lagra viner på botten av Plentziabukten i det Kantabriska havet. 

Crusoe Treasure har genom flera års forskning utvecklat vetenskapen att lagra under havet samt att göra det med hållbara metoder som även skyddar djur- och plantarterna i detta område i det Kantabriska havet i norra Spanien. Här kan du kolla djurlivet som finns i underhavsbodegan.

Bli med på resan och upptäck deras skatter.

Fisk - Yusei Nagashima

På botten hittar vi ett mångfald av djur och plantarter, en sagolik värld där vi lätt kan se för oss vaktande koraller och sjöhästar som smyger omkring, eller hur det Kantabriska hav täcker våra flaskor som en omtänksam moder. Under flera månader lämnas flaskorna på 20 meters djup. De blir en del av miljön, och deras äventyr på havets botten lämnar tydliga spår.

Flaskorna paketeras sedan i designlådor, med ritningar av den japanska konstnären Yusei Nagashima som representerar underhavslivet i Plentziabukten. 

Havet kommer till ditt bord och fyller alla känslor, känn havslivet med fingrarna, doften av äventyr och smak unika viner som kommer att glädja och förbrylla även den mest erfarna vinälskaren.

Underhavsviner - sjöstjärna

 

Är du klar för att dyka ner i havet med oss?

 

Kolla urvalet. 


Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras