Fruktar du dagen när du kommer att debutera på en japansk restaurang och känna dig “mer vilse än en bläckfisk i ett garage” (detta är ett spanskt uttryck som inte går att översätta, men det ger ett bild på situationen, eller hur?)?
Är det jobbigt att hålla koll på makis, nigiris, nori, sashimi, maguro, sake, tamago?
Känner du du inte har tränat tillräckligt med bambupinnarna och undrar om du kommer göra bort dig när du tar upp bitarna med händerna? Är detta fallet, ska vi försöka läsa det nu, när jag ska berätta allt du alltid har önskat veta om sushi och även det du inte vågat fråga.
Låt oss börja!Trots att sushi blir omtalad som en av de mest traditionella rätterna i det japanska köket, har den sina rötter i Kina. Narezushi, som det kallades då, bestod av fermenterad ris och saltad fisk. Det var en väldig praktisk rätt, då den möjliggjorde lagring över tid av fisk, som annars var en mycket ömtålig råvara.
Så som vi känner sushi idag, består sushi av kokt ris fuktad med risvinäger, socker och salt som serveras med fisk, skaldjur, grönsaker ägg eller tofu. I vissa fall används även ark av torkad sjögräs, som kallas nori. Ingredienserna som äts till riset kan vara råa, kokta, stekta eller marinerade. All sushi har alltså inte rå fisk. Generellt tillagas alltid färskvattenfisk som ål och det samma gäller för räkor.
Sushi serveras generellt sätt i munsbitar där de olika ingredienserna blandas på olika sätt. Beroende på hur de sammanställas kan man få till exempel de berömda nigiris eller de mindre kända temakis eller futomakis.
Wasab är en pasta gjord av japansk pepparrot Wasabia japonica. Den är grön och ger en väldig explosiv stark känsla som märks i näsan. Till skillnad från chili, där den brinnande känslan kan vara ihållande, försvinner hättan från wasabi relativt snabbt. Trots den starka smaken, har wasabi en delikat smak som mycket väl balanseras med de andra ingredienserna i sushin. Wasabi plantan är svårodlad, vilket gör att den är ett dyrt tillbehör. Av denna anledning, säljs ofta en blandning av pepparrot, senap och konditorfärg istället för äkta wasabi och i den västliga världen har ytterst få testat äkta wasabi.
Gari, som det heter, består av tunna skivor av inlagd ingefära, vanligtvis rosafärgad, som serveras som tillbehör till sushi. Gari används mellan en sushibit och en annan för att rengöra munnen, och aldrig för att smaksätta bitarna.
Chirashizushi: betyder “utspridd sushi”, den kallas så då riset serveras i en skål tillsammans med de andra ingredienserna. Detta skapar en ljus och färgglad sushi som japanerna äter vid glada tillfällen. I stort sett kan man beskriva det som en dekonstruerad sushi som serveras i ett stort träfat eller en risskål.
Sashimi består av tunna skivor av rå fisk, eller skaldjur som serveras bredvid sushiris. Den viktigaste upplevelse med sashimi är att njuta av en enskild ingrediens i dess renaste form.
Alla sorter sushi vi pratat om kan tillagas utan fisk eller ägg, och fokusera på ingredienser som gurka, morot eller avokado i tillägg till ris, något som gör sushi lämplig båda för vegetarianer och veganer, med rätt anpassning.
De flesta japaner äter faktiskt sushi med händerna, det är helt ok. Du kan äta med pinnar, men i så fall är det viktigt att tänka på att bitarna inte ska spetsas som om det var ett spjut, hellre nypas som med en pincett. Här hittar du en liten video som visar hur man kan använda ätpinnar. Kom ihåg att sushibitarna alltid äts i en enda tugga, förutom temakis där deras storlek kan göra det nödvändigt att dela i två tuggor.
Sojasås - shoyu - är inte ett måste när man äter sushi, och ska generellt sett användas med mått: precis som med salt, anser man att kocken har smaksatt sushin tillräckligt, och man bör inte använda sojasåsen innan man har smakat.
Sojasåsen har en väldigt dominerande som kan förstumma sushins delikata smaksammansättning. En väldig liten mängd kan vara tillräckligt att lyfta smaken utan att vara överväldigande. Ett tips kan vara att doppa gari (den picklade ingefäran) i sojasåsen och försiktigt pensla sushibitarna.
När det är sagt, om man fortfarande vill doppa sushin i sojasåsen, är det viktigt att veta att det är aldrig riset som ska doppas, detta skulle få sushibitarna att gå isär. Nigiris doppas i så fall på fisksidan, med maki kan man doppa sjögräsdelen.
Det rekommenderas att börja med den mildaste fisken och fortsätta till de kraftigaste och fetaste smakarna. Man kan till exempel börja med de mjukare bitar av vit fisk som havsabborre och fortsätta med makrill, lax eller tonfisk. Sushin som har ägg eller tofu, eftersom de anses vara söta, är reserverade till sist.
Ingen mat ska ligga kvar på tallriken, än mindre lösa riskorn, det anses vara respektlöst slöseri.
I Japan förbereder sig sushimen eller sushi-kockar i mer än 10 år för att veta allt om fisk och är perfekt utbildade för att säkerställa att fisken är superfärsk och inte innehåller någon typ av parasit som, till exempel, Anisakis. I Europa och USA, å andra sidan, kommer rå fisk aldrig att vara lika färsk, utan den kommer oftast att ha frysts och tinats tidigare under lämpliga hygieniska förhållanden för att vara helt säker, så det finns inget att oroa sig för.
Den vanligaste drycken att para ihop med sushi är öl, speciellt japanska öl som Asahi eller Sapporo. De flesta purister rekommenderar te eller sake, men vin är också väldigt bra. Du kan läsa mer om vilka viner passar till sushi här.
Jag hoppas du nu känner dig lite mer bekväm med sushi, och att du kan se fram emot nästa gång du ska besöka en japansk restaurang eller take away!
Har du någon fakta du vill dela med om sushi eller annan mat? Lämna gärna en kommentar!
Kommentarer måste godkännas innan de publiceras
För den som älskar bubbel presenterar vi urvalet från Joan Sardá. Olika ekologiska möjligheter från Cava distriktet i Katalonien. Joan Sardá kommer i tre versioner, Brut Nature Reserva, Brut Reserva och Brut Rosé, vilket gör att du njuta under alla årstider: det fattas bara att hitta rätt sällskap och skapa oförglömliga ögonblick!