Announcement! Open a wine restaurant in Alfaz Del Pi, Welcome. Read more!

0

Din Varukorg är tom

Ursprunget

Bodegas Marta Maté grundades 2008. Efter flera år av framgångsrik produktion från vingården med en 25 hektar stor egendom i Gumiel de Mercado för andra vingårder, onsakde Cesar och Marta Maté testa en egen produktion av en liten druvsats. I tre tusen flaskor. 

Marta Matés Primordium fick genast 95 Parker poängDet första vinet som bodegaen producerade kallades Primordium (ursprung / början). Primordium fick en magnifik mottagning och blev mycket uppskattat. The Wine Advocate Robert Parker gav Primordium hela 95 poäng.

Primordiums mottagning fick Cesar och Marta, vingårdens grundare, att fortsätta sin vinodlingsaktivitet. De bildade ett tvärvetenskapligt team som delade deras livsvision och arbetsfilosofi för att börja resan i vinproduktionens värld.

Bodegas Marta Maté fysiska form, så som vi känner den idag, började i maj 2013; Cesar och Marta kom över några anläggningar i Tubilla del Lagom en ort i Burgosprovinsen, placerad i norra delen av ursprungsbeteckningen DO Ribera del Duero. Det var en enkel byggnad i en naturlig miljö som var tänkt för en småskalig produktion av högkvalitativt vin.

Tubilla del Lago

Tubilla del Lago

 

Vinodlingen ligger i Tubilla del Lago, i södra delen av provinsen Burgos, jämte floden Gromejón. Stadens namn är av medeltida ursprung och härstammar från ordet toba, som betyder kalktuff, en vitlig kalksten som kännetecknar skikten i Tubilla del Lago. Orten grundades på 800-talet och har en lång tradition av vinframställning. Den finns fortfarande många gamla underjordiska källare bevarade under Tubillas gator.

 

 

 

Vinodlingen

Bodega Marta Maté har sin egen vingård i Gumiel de Mercado (Burgos). Vingården ligger på 910 meters höjd och ligger nordost om Ribera del Duero. Den har en yta på 25 hektar där man önskar producera de bästa druvor för att göra högkvalitativa viner.

Vingårdens filosofi är att producera unika druvor som uttrycker terroiren,den specifika jordmån, och att producera dem utan att använda giftiga produkter. Marta Maté satsar på en ständig utveckling av produktionen i takt med att man lär sig av naturen.

Vingården ligger på en mycket komplex och varierad mark. Bodegan gjorde en omfattande markantas och hittade upp till 16 olika jordarter, på deras mark. Från sand till ren kalksten alltid åtföljd av lera och naturligtvis kalkstenivåer som garanterar den mineraliska profilen i de kraftfulla Tinto Fino druvorna och vidare till Marta Matés viner.

Olika jordmån ger olika karaktär till vinerna.Olika jordarter ger olika nyanser till vinerna.

Bodegas Marta Maté har utvecklat en serie olika verktyg och innovationslinjer: deras detaljerade markkartor ger värdefull information bland annat om marken, om de särskilda egenskaper, kraften, och fördelningen av Tinto Fino druvorna i de olika tomterna etc.

De installerade väderstationer som gav tillgång till uppdaterat data om gården. Detta gjorde det enklare att jämföra väderförhållanden över tid, få bättre kunskap om vingården och kunna planera inför framtiden.

Teamet

Marta Matés ägare har omringat sig av ett tvärvetenskapligt team där kompetenserna från olika discipliner arbetar tillsammans, de utför gemensamma fältbesök och diskuterar varje fråga ur olika perspektiv; på så sätt och får de ett helhetssyn av vingården som har enormt värde. Teamet inkluderar en kemist, en geolog, en fysiker, två arkeologer, en ekologisk trädgårdsodlare som är expert på dragdjur, en biolog, en ekolog, en skogsingenjör och en mykolog.

Marta Matés unga och tvärvetenskapliga team
Marta Mates tvärvetenskapliga team delar mycket kunskap och passion.

 

Produktion och lagring

Med utgångspunkt i ett exceptionella råvaror, druvor av sorten Tinto Fino, från gården och från utvalda tomter i Tubilla del Lago, tillverkas Bodegas Marta Matés viner. Det ultimata målet är att få druvor och viner med Identitet, Typicitet, alltså att karaktären för vinerna återspeglar de från distrikten, själ and djuphet. Kortfattat handlar det om att göra bra Ribera del Duero viner med “det lilla extra”. 

Efter noggrann manuell skörd fraktas druvorna i 12 kg lådor till vingården, där de sorteras utifrån vilket vin som de ska användas till. 

För att kunna upprätthålla druvans fysiska egenskaper har man valt att inte använda system som pressar och pumpar druvmassan. De utvalda druvklasarna rör sig endast med sin egen tyngdkraft och jäser i koniska tankar för att förbättra dess naturliga kvalitet. Den malolaktiska jäsning och lagringen sker på franska och amerikanska ekfat som rymmer mellan 225 och 600 liter. Det finns även 2300 liters ekfat. För att säkerställa kontrollerade fuktighet och temperaturförhållanden, bevaras ekfaten i en del av bodegan som befinner sig i söderläge under marknivå.

 

Biologiskt mångfald som en naturlig metod för vinodlingen

Djuren bidrar till att undvika att jorden blir för kompakt

 

På grund av de orografiska förhållanden i odlingen kan man inte använda maskiner i odlingsprocessen, alla uppgifter utförs manuellt eller med hjälp av djurkraft.

I 2011 påbörjade Marta Maté ett arbete med att identifiera främmande växtarter, kartlägga den inhemska mikrofaunan inom och utanför vingården för att på så sätt kunna planera utveckling av marken för framtiden.

 Biodynamiskt projekt

Sedan 2012, i samarbete med Université Bordeaux Segalen, Institut des Sciences de la Vigne et du Vin Bordeaux Aquitaine, Faculte d’Oenology och tillsammans med biologen och enologen Eric Narro Benot, började etableringen och studien av biodynamisk vinodling. Målet var att jämföra biodynamisk vinodling med den ekologiska ur vetenskaplig synvinkel. Man önskade få en bättre förståelse av jordens liv och utveckling för att kunna förbättra den, balansera mycorrhizae, svampar, bakterier, protozoer, djur och virus till ett gynnsamt ekosystem.

Filosofin för detta arbete var att lära känna jordens status vad gäller komprimeringsnivå, hälsa, struktur och komposition, samt identifiera de växter och djur som kan fungera som bioindikatorer och berätta om jordens verkliga tillstånd.

2013 bestämde man sig för att lämna en del av marken i fred, utan att odla den. Konceptet kallas tierra perdida i Burgos och bygger på filosofin om att vinstocken samexisterar både på rot- och luftnivå med växter och djur från den vilda miljön; “om naturen kring odlingen mår bra, kommer även odlingen må bättre” säger bodegagrundaren Cesar Maté. Detta gemenskap understödjer balans och lugn i vinodlingen som i sin tur bidrar till en unik utveckling av vindruvorna och vinerna.

El Diario de Burgos har tillägnat vingården en artikel som ett innovativt företag inom området. Du kan läsa hela artikeln här.

Vinerna

Resultatet av så mycket kunskap och så mycket passion förverkligas i unika viner av högsta kvalitet. Se hela samlingen här.

Marta Maté, alla viner

 

 


Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras


Även i Inspiration

6 goda anledningar att ge vin i Julklapp
6 goda anledningar att ge vin i Julklapp

Läs mer
Graziano Prá - Soave och Valpolicella i sitt esse.
Graziano Prá - Soave och Valpolicella i sitt esse.

Graziano Prá väljer att endast använda inhemskadruvsorter, i en konstant evolution för att lyfta deras unikhet och främja det lokala territorium. Utforska Soave och Valpolicella, vi besöker Graziano Prá. 
Läs mer
För de som älskar - ekologisk - bubbel, Cava Joan Sardá
För de som älskar - ekologisk - bubbel, Cava Joan Sardá

För den som älskar bubbel presenterar vi urvalet från Joan Sardá. Olika ekologiska möjligheter från Cava distriktet i Katalonien. Joan Sardá kommer i tre versioner, Brut Nature Reserva, Brut Reserva och Brut Rosé, vilket gör att du njuta under alla årstider: det fattas bara att hitta rätt sällskap och skapa oförglömliga ögonblick!

Läs mer