Announcement! Open a wine restaurant in Alfaz Del Pi, Welcome. Read more!

0

Din Varukorg är tom

Att överleva i värmen, med glass och vin

Så snart temperaturerna stiger och värmen sommaren är här, blir sökandet på svalka ett faktum. Glass är utan tvekan sommarens efterrättsfavorit.

 

Går det att hitta en bra vinmatch för glass?

Svaret är ja. Även om valet av vin till efterrätter kan vara en utmaning, går det att hitta bra kombinationer som lyfter både glassens och vinets säregenskaper. Det handlar i om att hitta en harmoni mellan vinet och smaken på glassen både vad gäller aromer och fyllighet. På samma sätt som för allt som har med gastronomi och vin att göra, handlar det mest om att leka och utforska i sökandet på det som funkar bäst just för en själv!

För att du inte ska behöva utforska absolut allt från botten, kommer några tips och riktlinjer som kan vara till stöd.

Temperatur är avgörande

Kylan i glassen påverkar nämligen hur smaklökarna bearbetar vinets smak och aromer. Denna faktor är grundläggande för ett vällyckat vinval som kommer ge dig tillgång till unika smakkombinationer. Viner med en lägre serveringstemperatur är i grund och botten förstahandsvalet. Tyngre viner med kraftfulla tanniner skulle förlora deras komplexitet och uttrycksfullhet till den kalla glassen. Vi kommer därför rikta vårt fokus till vita, rosé unga röda och mousserande viner.

För att kunna avnjuta både vinet och glassen på bästa sätt rekommenderar vi att låta glassen tina lite i rumstemperatur, vi önskar framhäva den krämiga texturen som kommer göra det enklare för smaklökarna att urskilja vinets nyanser.

Söta viner

De enklaste vinet att para med glass är söta efterrättsviner så som mistela eller moscatel, detta kan dock bli för mycket av det goda med en sötma som går över till det överväldigande.

Beroende på vilken smak vi väljer kan det alltså vara mer uppfriskande att satsa på fruktiga eller mousserande viner istället.

Mjölkregeln

mjölkbaserad glass

En bra tumregel att följa när du väljer vin till ditt favoritglass kan vara följande:

Mjölkbaserade smaker fungerar bäst till vitt vin, gärna med lite sötma; även halvmousserande viner passar utmärkt till mjölkbaserat glass.

Fruktsorbet å andra sidan ger oss flera möjligheter och passar bättre till torrare viner, både vita, rosé och mousserande. Då de inte har mycket fett i sig, kan de även ackompanjeras av unga fruktiga röda viner.

När det är sagt och vi har hittat ett par tumregler att förhålla oss till, kan vi förstås fortsätta leka och utforska utifrån andra kriterier, såsom de specifika smakerna.

Vin och chokladglass

Chokladglass

Chokladglassen visar sig vara en mycket bra följeslagare till rött vin. Unga röda viner med liten syrlighet och mycket frukt, passar bra till chokladbasen. När det gäller druvsorter, kan det vara bra att satsa på syrah, pinot noir, tempranillo eller röd garnacha. Ju högre kakaoandel, och mörkare choklad i glassen, ju kraftfullare träkaraktär kan vinet ha. Då kan man gärna testa lagrade viner med kryddiga toner. Utforska din chokladglass även med vin gjord på Monastrell eller Malbec med sina grövre tanniner. Även en tempranillo från Ribera del Duero kan göra susen!

Marta Matés torra och fylliga karaktär är en bra kompanjon  till chokladglass

 Vin och nötglass

Glass baserad på nötter som mandel eller krokanglass, passar bra till mousserande roséviner eller unga fruktiga röda, med markerande aromer av röda bär. Ungt syrah eller Pinot noir kan förvåna dig!

Om du vill hålla dig åt ett mustigare och sötare håll, kan du testa portvin tillsammans med hasselnötsglass eller kexglass.

Vin och citrusglass

Citronsorbet

Citrusfrukter så som citron, mandarin eller apelsin har en solklar kompanjon: cava Brut Nature. Det friska men torra i cavan smälter samman med de syrliga tonerna från citrusfrukten i en oemotståndlig mix. Vill du piffa till det och testa en dristigare kombination kan du prova ett ungt vin gjort på den trendiga Bobaldruvan.

Vin och glass med tropiska frukter

mangoglass

Tropiska frukter såsom ananas, mango eller kokosnöt behöver viner med en liknande aromatisk profil som kan framhäva dem till sitt bästa. Välj ett ungt vitt vin om du föredrar toner av ananas eller kiwi. Är du ute efter en fylligare känsla kan du välja viner med lite lagring som bidrar med aromer av melon, lychee eller banan. Drottningen av druvsorter för att ackompanjera glass med tropiska frukter är utan tvekan chardonnay.

Nu vet du hur du kan tänka för att överleva värmen och få en riktig semesterkänsla med vin och glass! 


Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras


Även i Inspiration

6 goda anledningar att ge vin i Julklapp
6 goda anledningar att ge vin i Julklapp

Läs mer
Graziano Prá - Soave och Valpolicella i sitt esse.
Graziano Prá - Soave och Valpolicella i sitt esse.

Graziano Prá väljer att endast använda inhemskadruvsorter, i en konstant evolution för att lyfta deras unikhet och främja det lokala territorium. Utforska Soave och Valpolicella, vi besöker Graziano Prá. 
Läs mer
För de som älskar - ekologisk - bubbel, Cava Joan Sardá
För de som älskar - ekologisk - bubbel, Cava Joan Sardá

För den som älskar bubbel presenterar vi urvalet från Joan Sardá. Olika ekologiska möjligheter från Cava distriktet i Katalonien. Joan Sardá kommer i tre versioner, Brut Nature Reserva, Brut Reserva och Brut Rosé, vilket gör att du njuta under alla årstider: det fattas bara att hitta rätt sällskap och skapa oförglömliga ögonblick!

Läs mer