Announcement! Open a wine restaurant in Alfaz Del Pi, Welcome. Read more!

0

Din Varukorg är tom

Det enklaste sättet att laga mat

Vi älskar att äta och äta mat utomhus, speciellt om den är grillat. I sina mest basiska former är det den enklaste tillagningsmetoden: du lägger maten på elden och lämnar den där tills den är klar. Att grilla tilltalar våra instinkter. När allt kommer omkring har människor grillat maten över eld sedan vi kom ner från träden. 

För många människor är matlagning på grillen fortfarande inte en helgritual eller en professionell teknik, utan det enklaste sättet att tillaga maten, enligt urgamla traditioner.  

Grillat mat har alltid funnits i människornas historia och i alla världens hörn. Här grillas det sköldpaddor i Norra Australien.

I den samtida västerländska världen får bilden av en familjegrill i trädgården oss att tänka direkt på amerikanska filmer. För de flesta amerikaner är grill mycket mer än bara ett sätt att laga mat. Det är en viktig del av en nästan mytisk social ceremoni: the barbecue. Denna kulinariska ritual utgör en viktig del av den nordamerikanska populärkulturen. Barbecue, eller BBQ som de förkortar det, har blivit ett symbol på avkoppling, informalitet, jämlikhet, kul och vänskap. I den kollektiva fantasin ser vi amerikanska pappor framför grillen på nyklippta gräsmattor omringade av hoppande ungar och glada vuxna. Ofta är det just papporna som ansvarar för grillen. Att grilla verkar vara en enkel syssla som även förälder utan matlagningserfarenhet har stor chans att lyckas med. Denna amerikanska bbq-traditionen är riktlinjerna tydliga:  BBQ ska vara enkelt, informellt och kul.

 

Hur började det?

Å andra sidan har grillen en lång och ärevördig historia som började långt innan allt detta. Efter tusentals år där brasa var det enda sättet att förbereda mat, fick grillad mat en plats i den franska haute cuisine. Den franske köksmästaren Auguste Escoffier systematiserade under 1800-talet metoderna för matlagning på kol så som vi känner den till denna dag idag. Escoffier räknas som fadern till det moderna kök och står bakom många klassiska rätter, visste du att Escoffier var uppfinnaren till efterrätten Peche Melba?). Grillat mat blev uppskattat och erkänt till och med i de mest exklusiva franska restauranger från 1800-talet. Med tiden, som det ofta händer med moder, blev det en mer och mer populär trend bland alla sociala klasser. Numera har det blivit populärt kök par excellence.

 

Auguste Escoffier och hans inomhus grill som visas på Musee de l´art culinaire Escoffier i Villeneuve-loubet, Provence.

Vilken mat kan vi sätta på grillen?

Svaret har förändrats brutalt under de senaste decennierna. Trots att Escoffier var en nytänkande äventyrare på sin tid, koncentrerade han ändå sig främst till kotletter, biffar och fisk i avancerade såser. Enligt amerikanerna – och mycket av samtida hobbykockar – består matlagning över en eld av hamburgare, biffar och korv. Men det finns något för alla smaker: grillentusiaster har oändliga möjligheter till variation och kokböcker att välja på.

Det finns mycket att välja på, och resandet har inspirerat många. Tänk dig att observera fiskare rosta färska sardiner på en strand i södra Spanien eller Portugal, smaka grillade lammspett i en gränd i Istanbul, kryddiga räkor på en Saigon-marknad, … man kan även tänka sig sitta runt en bord täckt med små Meze-rätter i Mellanöstern, med de rostade paprika, tomater och auberginer… Grillat mat erbjuder oändliga möjligheter även för de som inte äter kött.

En annan aspekt som lockar oss med grillen är den passar till kockar på alla nivån. Den kan bjuda på enkla lösningar men kan även vara en utmanande och komplicerad process att bemästra.

Kött och grönsaksspett

Processen med att grilla varierar från det ögonblick du tänder elden tills maten kommer på bordet och resultatet blir aldrig exakt detsamma. Du måste ständigt arbeta med elden och maten du har på den. Att grilla är mer än bara att leka kock, eftersom spelet är i stadig ändring. För att kunna dominera denna tillagningsmetod, måste du klara hålla koll på olika element. Du måste kunna dosera temperatur, tid, råvara, kryddor och garnering som kommer ge ett unikt resultat med din personliga touch.

Det här är poängen. När du kliver framför en grill måste du, moderna kocken, få inspiration utifrån från tre huvudkällor för att kunna utvecklas till en flerdimensionell grillkock: traditionerna med amerikansk barbecue, bidragen från den franska mästarkocken och grillmetoderna från alla världens hörn. Utifrån dessa reflektioner, och med din egen fantasi och känsla, kan du erbjuda  en nytänkande, avslappnad och intressant resultat till dina gästar.

Vad ska jag dricka till grillen?

Nu som du har fått lite bakgrunnsinfo och inspiration är det dags att välja dricka. Här kan du få några tips.


Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras


Även i Inspiration

6 goda anledningar att ge vin i Julklapp
6 goda anledningar att ge vin i Julklapp

Läs mer
Graziano Prá - Soave och Valpolicella i sitt esse.
Graziano Prá - Soave och Valpolicella i sitt esse.

Graziano Prá väljer att endast använda inhemskadruvsorter, i en konstant evolution för att lyfta deras unikhet och främja det lokala territorium. Utforska Soave och Valpolicella, vi besöker Graziano Prá. 
Läs mer
För de som älskar - ekologisk - bubbel, Cava Joan Sardá
För de som älskar - ekologisk - bubbel, Cava Joan Sardá

För den som älskar bubbel presenterar vi urvalet från Joan Sardá. Olika ekologiska möjligheter från Cava distriktet i Katalonien. Joan Sardá kommer i tre versioner, Brut Nature Reserva, Brut Reserva och Brut Rosé, vilket gör att du njuta under alla årstider: det fattas bara att hitta rätt sällskap och skapa oförglömliga ögonblick!

Läs mer