Announcement! Open a wine restaurant in Alfaz Del Pi, Welcome. Read more!

0

Din Varukorg är tom

I Sverige finns det två sett att beställa hem vin och alkoholdrycker: det första är via Systembolaget som har börjat testa hemleverans i vissa regioner i Sverige. det andra sättet är att köpa via registrerade onlinebutiker från andra EU-länder som lagligt kan sälja sina viner till svenska privatpersoner.

Varför får endast utländska företag från EU-länder sälja vin online i Sverige?

För att tillvarata Europeiska Unionens bestämmelser om en fri inre marknad, kan inte Sverige förbjuda europeiska företag att sälja sitt vin online till svenska privatpersoner. Det finns flera onlineförsäljare som på den svenska marknaden med nätsidor på svenska och betalning i svenska kronor. Många ägs av svenska medborgare eller av svenska företag med ett dotterbolag i ett annat EU-land. För att kunna sälja i alkoholhaltiga produkter i Sverige måste företagen vara registrerade hos skatteverket och betala moms och alkoholskatt i Sverige. Varorna måste även skickas från ett lager i utlandet. Å andra sidan är det förbjudit för svenska företag med skatterättsligt hemvist i Sverige att sälja vin eller alkoholhaltiga artiklar till privata kunder i landet, de kan endast sälja till partihandlare med alkoholtillstånd.

Är det bättre att köpa online från utländska företag eller via Systembolagets onlinetjänst?

För dig som kund gör det ingen skillnad. I båda fall köper du alkoholvaror lagligt, oavsett vilket lager de kommer i från. Leveransvillkoren och kostnaderna blir relevanta faktorer i valet, samt olika utbud som kan förekomma mellan Systembolaget och de olika onlinebutikerna. 

Att köpa vin online är ett bra komplement till Systembolaget

Att köpa online är ett utmärkt komplement till att handla på Systembolaget: utbudet kan variera, och du kan hitta nätbutiker som har specialiserat sig på vissa sorter eller på viner från med ett visst ursprung. Det kan även vara skillnader på prisar och möjlighet för erbjudanden som inte är möjliga för Svenska företag. För alla som bor på mindre orter med reducerat sortiment på Systembolaget, eller stor avstånd från butiken är det smidigt att köpa vin online idag. Man får tillgång till ett stort -nästintill obegränsat- utbud av viner som man kan beställa direkt från soffan och få levererat direkt hem. Det finns ingen ursäkten att bjuda gästerna på dåligt vin, även om man bor i glesbygden!

Är alkoholförsäljning online farlig för folkhälsan? 

Det finns ingen anledning att tro att onlineförsälning av alkohol är ett problem för folkhälsan. Systembolaget själva förklarar det tydligt på deras nätsida:

hemleverans är en naturlig del i Systembolagets förbättrade tjänst. ” skriver man på utan hemsida. Angående farorna för folkhälsan för sin egen näthandel med hemleverans skriver Systembolaget att: ”Vi tror inte alkoholkonsumtionen kommer att öka. (På grund av deras näthandel med hemsändning av alla typer av varor. n.d.r.)”.

Att köpa online innebär tillgång till ett större utbud av intressanta viner som kan passa dig och din smak, smidigt levererade hem och utan några bekymmer. 

Vilka är kraven för att köpa online?

Som för all försäljning av alkoholhaltiga varor måsta man vara äldre än 20 år. 

Vad måste jag kolla när jag köper vin online?

Ta hänsyn till transportkostnaden när du går till beställningen, då vinet skickas från utlandet kan transportkostnaderna väga ganska mycket mot priset för själva vinet. För att hålla kostnaderna nere kan det var intressant att köpa lite extra eller köpa med vänner. Det kan ju bli en trevlig anledning att träffas för att smaka vinerna tillsammans, kanske till en trevlig middag, så snart Coronarestriktionerna hävs och vi kan börja träffas igen.

Hur vet jag vilka erbjudanden som gäller?

De flesta onlinebutikerna skickar ut digitala nyhetsbrev där de presenterar nya inlägg i sortimentet och lanserar specialerbjudanden så att du kan få ny inspiration eller dra nytta av erbjudanden och rabatter.

För att ta del av nyhetsbreven registrerar du dig som kund i webbutiken, det är gratis och man kan alltid avregistrera om man inte längre vill motta deras meddelanden. 

Det är inte alls annorlunda att köpa vin online än andra produkter, så det handlar inte om att välja den bästa onlinebutiken, men att ha tillgång till flera, för att kunna jämföra och välja utifrån dina önskemål och behov. 


Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras


Även i Inspiration

6 goda anledningar att ge vin i Julklapp
6 goda anledningar att ge vin i Julklapp

Läs mer
Graziano Prá - Soave och Valpolicella i sitt esse.
Graziano Prá - Soave och Valpolicella i sitt esse.

Graziano Prá väljer att endast använda inhemskadruvsorter, i en konstant evolution för att lyfta deras unikhet och främja det lokala territorium. Utforska Soave och Valpolicella, vi besöker Graziano Prá. 
Läs mer
För de som älskar - ekologisk - bubbel, Cava Joan Sardá
För de som älskar - ekologisk - bubbel, Cava Joan Sardá

För den som älskar bubbel presenterar vi urvalet från Joan Sardá. Olika ekologiska möjligheter från Cava distriktet i Katalonien. Joan Sardá kommer i tre versioner, Brut Nature Reserva, Brut Reserva och Brut Rosé, vilket gör att du njuta under alla årstider: det fattas bara att hitta rätt sällskap och skapa oförglömliga ögonblick!

Läs mer